PREMINULA JE S. ELZA SAKAČ

1759

Sestra ELZA SAKAČ preminula je na Cvjetnicu, 29. ožujka 2015. okrijepljena sakramentima i u prisutnosti sestara, u samostanu Marije Suotkupiteljice u Ivanečkom Vrhovcu, gdje je živjela posljednjih 20 godina.

Rođena je 17. svibnja 1923. u Kalničkoj Kapeli (Novi Marof), u vjerničkoj obitelji Martina i Jalže. U zajednicu Klanjateljica došla je 1940. u samostan Nazaret (Banja Luka). Prve redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1942. u Banjaluci, gdje je ostala u različitim poslanjima sve do 1955. (u samostanima Nazaret i Marija Pomoćnica te u Biskupskom ordinarijatu). Bile su to ratne i poratne godine, pune neizvjesnosti, u kojima su mlade sestre svake godine obnavljale privremene zavjete i čekale povoljnije znakove vremena te dopuštenje za polaganje doživotnih zavjeta. S. Elza, zajedno sa  sestrama koje su više godina čekale odobrenje, 15. kolovoza 1954. polaže doživotne zavjete.

Kao vrsna kuharica, s. Elza je služila sestrama, biskupima, svećenicima i svima potrebnima, svojim dragim bližnjima, u Banjaluci, Sarajevu, Varaždinu i Zagrebu (Tuškanac, Podsused i Miramarska). U zajednicu u Ivanečki Vrhovec došla je 1995. i sve donedavno pomagala je sestrama u kuhinji. Radila je i prelijepe heklane ručne radove koje je znala poklanjati u raznim prigodama.

S. Elza bila je osoba molitve, tiha, blaga i jednostavna, marljiva i požrtvovna, zahvalna i ljubazna. Voljela je zajednicu i njegovala zajedništvo, suosjećala je s potrebnima. Strpljivo je prihvaćala nemoć koja ju je postupno svladavala, često uz riječi: Neka bude kako Bog hoće.

Sprovodne obrede, 31. ožujka, na groblju u Ivancu predvodio je vlč. Petar Mlakar, kapelan u Ivancu, uz sudjelovanje još petorice svećenika, 30-tak Klanjateljica, nećakinje i nećaka s obitelji te ostalih vjernika. Nakon ukopa slavljena je misa zadušnica u samostanskoj kapelici u Ivanečkom Vrhovcu koju je predslavio vlč. Stjepan Makar, župnik iz Ljubeščice, rodne župe sestre Elze.

Klanjateljice Krvi Kristove, Regija Zagreb

Pripremile: s. Vesna Abramović & s. Marija Bilanović
31. 3. 2015.

Prethodni članakIZBORNI REGIONALNI SABOR – Zagreb, 1.-3. svibnja 2015.
Sljedeći članakSUDJELOVANJE U VAZMENOM OTAJSTVU