SJEDNICA VIJEĆA HBK ZA EKUMENIZAM I DIJALOG

1533

Danijela Anić, članica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, sudjelovala je na sjednici koja je održana pod predsjedanjem mons. Vlade Košića, biskupa sisačkog i predsjednika toga Vijeća, 21. studenoga 2014., s početkom u 10 sati, u prostorijama Biskupijskog ordinarijata u Sisku, Trg bana Josipa Jelačića 9.

Predsjednik i članovi Vijeća izvijestili su o vlastitim i drugim ekumenskim i međureligijskim aktivnostima te su razmatrali stanje na tom području, u svijetu i kod nas.

Tajnik vijeća je izvijestio o temi i pripravi Molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2015. godine. Tekstove za slijedeću molitvenu osminu priredili su kršćani iz Brazila i ona će se odvijati pod geslom uzetim iz Ivanova evanđelja 4,7: „Daj mi piti“.

U popodnevnom dijelu programa članovi Vijeća su posjetili i župu sv. Lovre u Petrinji, gdje ih je sa poviješću župe i pastoralnim djelovanjem upoznao preč. Josip Samardžija, upravitelj župe. Poduže su se zadržali i u župnoj crkvi sv. Lovre, koja je u Domovinskom ratu bila potpuno srušena i kojoj je bio uklonjen svaki trag. Nakon oslobođenja Petrinje sagrađena je nova crkva istih oblika i dimenzija i na istom mjestu. Osobito dojmljive su riječi pok. Sluge Božjega, kard. Franje Kuharića, izgovorene upravo tu, u Petrinji, na Lovrenčevo, 10. kolovoza 1991. te uklesane u spomen-ploču na vanjskom zidu iznova podignute crkve: „Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je. Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegova. Ako je ubio moga oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom, nego ću poštivati život njegova oca, brata, sina, sestre! To je Evanđelje, možda teško razumljivo pogaženom i poniženom čovjeku, ali to je Evanđelje zalog pobjede!“ Na travnjaku, nedaleko od te ploče, postavljen je i spomen-kip Sluzi Božjemu, kard. Franji Kuhariću, a time istovremeno i njegovom na ploči navedenom autentičnom evanđeoskom stavu, koji i danas  može nadahnjivati sve kršćane zahvaćene vrtlozima vremena i prostora, te nekršćanskih i rušilačkih ponašanja.

Prema tekstu o. Jure Zečevića, Tajnika Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog
http://www.biskupija-sisak.hr/index.php/arhiv/2597-sjednica-vijea-hbk-za-ekumenizam-i-dijalog

Prethodni članakPOSVEĆENA NOVOIZGRAĐENA ŽUPNA CRKVA I OBILJEŽENA 150-TA OBLJETNICA ŽUPE
Sljedeći članak120 GODINA KLANJATELJICA U BIHAĆU