S PAPOM U TIRANI

2050

U nedjelju, 21. rujna 2014., bilo je dojmljivo slaviti euharistiju s papom Franjom na Trgu bl. Majke Terezije u Tirani i iz papinih riječi doznati o zemlji, koja je tako blizu, a sa stajališta poznavanja, tako daleko.

U homiliji, papa je ovu zemlju nazvao mučeničkom. Uzduž široke aleje kojom je papa prolazio do zgrade predsjednika i samog trga, bile su postavljene slike 40-ak katoličkih albanskih mučenika, uglavnom svećenika i redovnika – među kojima je i stric naše sestre Ljilje Muzić, te vjernika muslimanske i pravoslavne vjere, među kojima je jedna žena, neopisivo okrutno mučena.

Tom prigodom papa je posjetio privatno Katoličko sveučilište Družbe Sinova Bezgrješne, „Naša Gospa dobrog savjeta“, kojemu je s ostalom subraćom i suradnicima, postavio temelje p. Mariano Passerini, koji sada djeluje u Kutini. Na tom sveučilištu požrtvovno radi s. Natalina Hoti, Klanjateljica iz Albanije (Regija Italija), koja je prigodom susreta predstavnika svih religija u Albaniji, simultano prevodila papin govor.

U katedrali se susreo s redovnicama, redovnicima i laičkim udrugama. Tom su prigodom jedan svećenik i jedna redovnica iznijeli papi i prisutnima svoje potresno svjedočanstvo života za vrijeme komunističkog režima. Zatim se papa uputio u dom za nezbrinutu djecu, te na aerodrom.

Veliki je dar sudjelovati u radosti ovog naroda zbog susreta s papom, bez obzira na osobnu  religijsku pripadnost i ovakvom događaju, a bez ijednog incidenta. A kao Klanjateljica Krvi Kristove osjetila sam ponos na prisutnost malog broja Klanjateljica i velika djela koja zrače, posebice na području obrazovanja i karitativnog djelovanja. Zasigurno, po njima se blagoslov Kristove krvi izlijeva na ovaj narod i daje snagu za davanje vlastite krvi za vjeru i domovinu.

Mirjam Kuštreba
23.9.2014.

Prethodni članakEDUKACIJA ZA STRUČNJAKE IZ HUMANISTIČKO DRUŠTVENIH ZNANOSTI U HRV. KOSTAJNICI
Sljedeći članakZAPOČELA REKONSTRUKCIJA KUĆE SESTARA KLANJATELJICA U SARAJEVU