S. VIKTORIA KOŠAK – DOKTORICA ZNANOSTI

2968

U nedjelju, 6. srpnja 2014., za vrijeme svečane promocije doktora znanosti i umjetnosti, s. Viktoria Košak, Klanjateljica Krvi Kristove, primila je doktorsku diplomu za znanstveno područje: humanističke znanosti, povijest, hrvatska i svjetska moderna i suvremena povijest.

U skladu s protokolom, kandidati odjeveni u svečane odore i akademske kape, među kojima i s. Viktoria, došli su u povorci od zgrade Sveučilišta do zgrade Hrvatskog narodnog kazališta.

Svečanosti su nazočili njezini roditelji Ivan i Ružica Košak, a u ime redovničke zajednice s. Vesna Abramović.

S. Viktoria Košak rođena je 1978. u Zagrebu. Završila je Osnovnu školu u Dugom Selu i Srednju školu u Zagrebu. Godine 2001. upisala je dvopredmetni studij povijesti i pedagogije, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu je diplomirala 2006. Od 2007. do 2012. radila je kao profesorica povijesti i pedagoginja u Općoj gimnaziji Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II.“ u Bihaću, BiH. Objavila je izvorni znanstveni članak i sudjelovala na jednom znanstvenom skupu. Govori engleski i talijanski jezik. Članica je redovničke zajednice Klanjateljica Krvi Kristove od godine 2000.

Poslijediplomski doktorski sveučilišni studij povijesti upisala je i pohađala na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Doktorsku disertaciju o temi Povijest škola sestara Klanjateljica Krvi Kristove u BiH (1880.-1945.) izradila je pod vodstvom mentoraprof. dr. sc. Mije Korade, a uspješno ju je obranila 19. prosinca 2013.

Cilj rada bio je istražiti i prikazati osnivanje i djelovanje osnovnih, viših djevojačkih i građanskih škola te ostalih odgojno–obrazovnih djelatnosti sestara Klanjateljica Krvi Kristove u BiH od 1880. do 1945. Rad se temelji na neobjavljenim izvorima iz dva arhiva Klanjateljica, drugim neobjavljenim i objavljenim izvorima i literaturi. Metodološki je podijeljen na nekoliko cjelina: nakon uvoda u drugoj cjelini prikazan je širi društveno-povijesni kontekst u koji dolaze Klanjateljice u BiH kao i povijest nastanka same zajednice. Treća cjelina je podijeljena na prikaz osnivanja i djelovanja škola Klanjateljica u tri povijesna razdoblja: od 1880. do 1918., od 1918. do 1941. i od 1941. do 1945. U svakom razdoblju se analizirao društveno-politički kontekst, državni školski sustav te osnivanje i rad svake od jedanaest osnovnih i pet viših djevojačkih odnosno građanskih škola. U četvrtoj cjelini je izvršena komparativna analiza nastavnih planova i programa državnih i škola Klanjateljica te kvantitativna analiza učenika iz dvije škole Klanjateljica. Rad pridonosi boljem sagledavanju i razumijevanju položaja osnovnih i nižih srednjih škola Klanjateljica te njihov doprinos razvoju modernoga osnovnog i srednjeg školstva, širenju kulture i obrazovanja u BiH od 1880. do 1945.

Zajednica Klanjateljica se raduje zbog uspjeha sestre Viktorie. Neka ju prati Božji blagoslov u daljnjim koracima njezina redovničkog života i rada na području za koje se stručno osposobila.

Tekst i fotografije: s. Vesna Abramović
Zagreb, 7. srpnja 2014.

O svečanosti promocije opširnije na sljedećim mrežnim stranicama:
http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/sveuciliste-u-zagrebu-dobilo-novih-430-doktora-znanosti-i-umjetnosti/
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/zagrebacko-sveuciliste-dobilo-430-novih-doktora-znanosti-i-umjetnosti—343046.html
http://www.vecernji.hr/hrvatska/promovirano-430-novih-doktora-znanosti-i-umjetnosti-948838

Prethodni članakDJECA UPOZNAJU MARIJU DE MATTIAS
Sljedeći članakMEĐUSABORSKI KONGRES Klanjateljica Krvi Kristove – 20.-31. srpnja 2014.