PROSLAVA BOŽIĆA U BIHAĆU

2119

Ovogodišnje obilježavanje božićnih blagdana u Bihaću imalo je poseban karakter.

U subotu 22. prosinca 2012. god. održan je u župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog koncert na kojem je nastupio zbor mladih župe Granešina iz Zagreba, pod ravnanjem gosp. Ive Šeparovića. Uz njih nekoliko točaka izveo je i zbor FRAME iz Bihaća i tamburaši KŠC. Koncertu su nazočili mnogi uglednici iz političkog, kulturnog i javnog života, kao i mnogobrojni župljani i građani Bihaća islamske vjeroispovijesti. Koncert je snimala TV Unsko-sanskog Kantona.

Na badnjak, u ranim poslijepodnevnim satima u centru grada, na posebnom štandu i u sklopu novogodišnjeg bihaćkog sajma, mladi župljani nudili su kuhano vino i kolače, kako bi na taj način podijelili zajedništvo i radost Božića sa stanovnicima i prolaznicima grada. Vino je pribavio gosp. Župnik, a ruke vrijednih domaćica pripravile su kolače.

Uz blagdan Božića istog popodneva našu malu redovničku zajednicu pohodio je gradonačelnik Bihaća gosp. Emdžad Galijašević i predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Roman Jurić. Uz prigodni dar čestitao nam je Božić, zanimao se za naš život i poslanje u ovom gradu te prenio zahvalnost za sve što činimo. Ujedno je izrazio i svoju spremnost u traženju rješenja u svezi pojedinih naših situacija. Zajednica je uzvratila također prigodnim darovima koji su djelo ruku naše S. Ane Iveljić. Sve je, naravno, bilo popraćeno medijima i preneseno u programu TV Unsko-sanskog kantona.

Kao posebna novost ovogodišnje božićne proslave bila je najavljena sv. Misa polnoćka na platou stare, srušene župne crkve u centru grada. Dobrom organizacijom gosp. Župnika, fra Bože Blaževića i kapelana fra Roberta, očišćen je i osposobljen prostor u starom zvoniku za slavljenje sv. Mise i smještaj živih jaslica. U pravom ambijentu štale s različitim životinjama (konj, krava, magarac, ovce, psi, zečevi, pijetao…) našli su se i anđeli, pastiri te “Marija i Josip” s novorođenim djetetom, kako bi nam što bolje dočarali stvarnost događaja Isusova rođenja. Prije same polnoćke odjekivale su putem razglasa božićne pjesme, a za vrijeme sv. Mise pjevao ih je župni zbor. Pod svodom zvonika, u vrlo skučenom prostoru, bio je smješten oltar, štalica, zbor i dio TV ekipe, dok je puk Božji stajao “iza željezne ograde” – pod vedrim nebom, milovan toplim južnim vjetrom. Euharistija je uz glazbu i pjesmu bila popraćena plačem djeteta, mukanjem krave, blejanjem ovaca i oglašavanjem pijetla – koji kao da je potvrđivao riječi propovjednika. Bilo je to po prvi put nakon gotovo 70 godina da se na tom prostoru održala neka vjerska manifestacija. Neposredno prije sv. Mise mladi iz župe održali su prigodni recital, a nakon euharistijskog slavlja mnogi su u redu čekali i izbliza prilazili kako bi vidjeli žive jaslice. Slavlje je nastavljeno uz pjesmu i narodno veselje. Prema procjeni novinara polnoćki je prisustvovalo preko dvije tisuće ljudi.

Na sam dan Božića, nakon sv. Mise u 11sati, koja je slavljena u župnoj crkvi, krenuli smo u procesiji kroz grad prema starom zvoniku pjevajući božićne pjesme te se tako još jedanput našli u ambijentu živih jaslica i duhom se poklonili Novorođenom, koji je svemu svijetu donio mir i spasenje. Prema komentarima koji su do nas stigli, župljani su pozitivno prihvatili ovu inicijativu i ovaj događaj.

Prethodni članakČESTIT BOŽIĆ I SRETNA NOVA GODINA
Sljedeći članakBOŽIĆNA ČESTITKA IZ COOBER PEDY