SVETKOVINA SVETE MARIJE DE MATTIAS U KARLOVCU

1500

U župi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu, u kojoj već trinaestu godinu djeluju sestre Klanjateljice Krvi Kristove, 4. veljače svečanim slavljem obilježena je svetkovina utemeljiteljice sv. Marije De Mattias.

Svečana proslava započela je zajedničkom molitvom Časoslova u kojoj su zajedno sa sestrama sudjelovali i župljani, a nastavljena je euharistijskim slavljem. Predslavitelj, župni vikar vlč. Branko Risek, u homiliji je podsjetio na život i poslanje sv. Marije De Mattias.

Kao utemeljiteljica jedne nove Družbe, rekao je vlč. Risek, ova svetica je tražila i željela da sestre budu apostoli na nov način, svjedokinje koje nastoje propovijedati Evanđelje svojim životom i riječima, koje uranjajući u otajstvo Kristove muke i klanjajući se njegovoj Krvi, nastoje doći do svakog čovjeka, jer je Krist za svakoga prolio svoju Krv. Na primjeru ove svetice treba se pitati koliko u Euharistiji, žrtvi Novoga Saveza, u Tijelu i Krvi Isusa Krista, prepoznajemo dubinu njegove ljubavi, prepoznajemo i svjedočimo živoga Boga.

Ova gorljiva mističarka i žena akcije, kako ju je Crkvi predstavio papa Ivan Pavao II. 2003. prilikom kanonizacije, na području odgoja i evangelizacije otvorila je nove putove nazočnosti žene u Crkvi i ponudila originalne modele služenja Evanđelju. Njezin način življenja kršćanskog i posvećenog života u poniznosti i malenosti, put je Boga k nama, ali i naš put k Bogu.

Svečanosti euharistije doprinijela je i obnova redovničkih zavjeta sestara kao i liturgijsko pjevanje župnog i dječjeg zbora te članova Zajednice Krvi Kristove, koje vodi s. Davida Dizdar.

Proslava svetkovine sv. Marije De Mattias, utemeljiteljice Družbe Klanjateljica Krvi Kristove u župi Presvetog Srca Isusovog u Karlovcu završila je zajedničkim fotografiranjem i druženjem u Pastoralnom centru župe.

Prethodni članakUZ DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA
Sljedeći članakTREĆI SUSRET BIBLIODRAME