3. Michele De Mattias:
Mogućnosti preseljenja u kuću Arcadia Frasca

713

3.
Michele De Mattias
30. ožujka 1834.

Prvo izdanje: M. De Mattias, Pisma, vol. III., br. 904

Mogućnosti preseljenja u kuću Arcadia Frasca.

 

Živjela Krv Isusa Krista

Predragi Brate!

Želim te obavijestiti da je gospodin Arcadio Frasca ponudio Općini svoju kuću[1] za pobožnu školu, a to je onaj stan koji nam je pokazao kad smo bili zajedno. Vodio nas je u onaj lijepi vrt i rekao da tamo želi posaditi stablo gorke meragole[2]. Ne namjerava osnovati obitelj i zato bi cijelu kuću prodao Općini. Gospodin načelnik mi je rekao da će je s vremenom biti lako kupiti. To su mi potvrdile i druge dobre osobe; u toj kući se nalazi i kapelica, ako se sjećate.

Općina će sobu u kojoj je bila kapelica uzeti u najam, čeka se samo biskupov odgovor. Neke gospođe i gospoda rekli su da bi se u mjestu mogli skupljati dobrovoljni prilozi u tu svrhu. Neki bi dali pola mjere žita[3], drugi četvrtinu, a neki i više za kupovinu kuće. Stoga recite gospođama koje su me pozdravile i kojima ponizno uzvraćam pozdrav, da puno mole Gospodina Boga za ovo Djelo. Posebno to recite gospodinu Don Biagiu.[4]

Pozdravljam sve u kući, a Filice recite da će biti uslužena i ostajem

Vaša najponiznija sestra
Marija De Mattias

Acuto, Uskrs 1834.[5]

———-

[1] Marija De Mattias otvorila je prvu školu u kući Valeriana Pilozzija, smještenoj u sadašnjoj ulici Corso Umberto I, br. 113. Tu je živjela od 3. ožujka, dana svog dolaska u Acuto, sve do 26. lipnja 1834. Koristila je tri male sobe, a ulaz je dijelila s drugim stanarima. Prostor je ubrzo postao neprikladan za njezine apostolske aktivnosti. Sljedeći smještaj bio je u kući Frasca, koja se nalazi na br. 12 u Vicolo Gaudente, od 27. lipnja 1834. do 14. travnja 1836. Tu je Marija De Mattias primila prvu suradnicu Annu Farrotti iz Albana, 5. srpnja 1835. održala prvi kongres za osnivanje nove Družbe i primila prve aspirantice, među kojima su bile Carolina Longo, Francesca Monti i Elisabetta Serafini.
[2] merangola – gorka naranča za aperitiv
[3] tomolo – mjera za žitarice, različitih veličina, korištena u Južnoj Italiji; u Ciociariji odgovara mjeri od 60 kg
[4] don Biagio Valentini
[5] Uskrs je 1834. godine  bio 30. ožujka.

Prethodni članak2. monsinjor Giuseppe Maria Lais:
Prihvaća poziv da ide u Acuto
Sljedeći članak4. Michele De Mattias:
Moli brata da joj pošalje pečat za pisma i kopiju pouka