OTIŠLA JE PRED NAMA U NEBESKU DOMOVINU

2453

Naša draga sestra Benjamina Križanac, iscrpljena teškom bolešću, ali potpuno svjesna, blago je u Gospodinu preminula 6. rujna 2014. u 9.30 u samostanu u Ivanečkom Vrhovcu u 69-oj godini života, okružena svim sestrama zajednice, koje su je molitvom pratile na prijelazu u vječnost.

Mara Križanac rođena je 7. prosinca 1945. u Lugu kod Tomislavgrada (BiH) u obitelji Frane i Ruže rođ. Stanić kao četvrta od šest kćeri. Već u osmoj godini života ostaje bez majke te se za sve njih najviše brine najstarija sestra Anica, koja je preminula prije dvije godine. Tri sestre, Joza, Cvita i Zora, već dugi niz godina žive u dalekoj Australiji, u Sydneyu.

Gospodin je iz vjerničke obitelji Križanac pozvao Maru u zajednicu Klanjateljica Krvi Kristove, u koju je došla prije nepunih 50 godina, točnije 15. listopada 1964. Prve zavjete položila je 15. kolovoza 1967., a doživotne 15. kolovoza 1972. godine.

S. Benjamina je kroz 47 godina redovničkoga života s ljubavlju i zauzetošću, vedro i požrtvovno služila sestrama, Božjemu narodu, svećenicima i redovnicima u: Zagrebu (Miramarska, Tuškanac, Podsused, župa sv. Petra, Kaptol 1), Neuenheerse-u, Bosanskoj Gradišci, Zenici, Barlovcima, Banja Luci (Biskupski ordinarijat, Novi Nazaret) i Kufstein-u. Većinom joj je bilo povjereno poslanje kuharice i različiti poslovi u domaćinstvu te sakristanska služba, a u jednom razdoblju vršila je službu poglavarice zajednice.

Svojim dugogodišnjim služenjem, od 1998. godine do iznenadne bolesti, posebno je obilježila život u kući Misionara Krvi Kristove Maria Hilf u Kufsteinu (Austrija). Primjećivala je potrebe mnogih te je na njih odgovarala hitro i vedro.

S. Benjamina je svoju predanost Bogu osobito pokazivala i svjedočila u zadnjim tjednima života. Kad joj je liječnica saopćila dijagnozu, smireno je to prihvatila riječima: Tako Bog hoće! Nakon toga je zatražila svećenika za ispovijed i bolesničko pomazanje kako bi spremno prihvatila sve ono što Bog od nje traži. Svjesna svoje bolesti, često je ponavljala da ima samo jednu želju što prije ugledati Lice Božje. Nekoliko dana prije smrti rekla je regionalnoj poglavarici: Ja ću brzo umrijeti. Napiši svim sestrama da ih molim oproštenje, a ja opraštam svima.

Iako nas je njezina prerana smrt ražalostila, zahvalne smo Bogu za život s. Benjamine te njezin doprinos poslanju Crkve i naše zajednice Klanjateljica. Vjerujemo da po Božjem milosrđu i zagovoru Blažene Djevice Marije već sada uživa vječni mir u zajedništvu s Kristom, kojemu je posvetila život.

Draga s. Benjamina, otišla si pred nama u nebesku domovinu, gdje nema ni boli ni suza. Pamtit ćemo tvoje nesebično služenje, sestrinsku prisutnost po životnoj jednostavnosti, radosti i vedrini te smireno predanje Gospodinu. Neka ti On udijeli zajedništvo sa svojim svetima!

Sprovodne je obrede 8. rujna 2014. u 14 sati na groblju u Ivancu predvodio vlč. Zoran Gložinić, župnik župe Ivanec. Sudjelovalo je 50-tak Klanjateljica, sestra s. Benjamine Anđa Livaja sa sinom Jerkom, ostala rodbina te jedna obitelj iz Njemačke, prijatelji s. Benjamine. Pokopana je u grobnicu Klanjateljica u Ivancu. Sv. misu zadušnicu u samostanskoj kapelici Marije Suotkupiteljice u Ivancu predslavio je fra Velimir Bagavac, župnik rodne župe Tomislavgrad, uz suslavlje domaćega župnika Gložinića, samostanskog svećenika don Antuna Palića, fra Ivana Kasala te Misionara Krvi Kristove, p. Andreasa Hasenburgera, provincijala  njemačke provincije, p. Ilije Grgića i p. Marijana Zubaka.

Klanjateljice Krvi Kristove, Regija Zagreb
9. rujna 2014.

Prethodni članakRADOST ZAJEDNIŠTVA U VI. LJETNOM KAMPU NA OTOKU OLIBU
Sljedeći članakBISKUP KOMARICA PRIMIO REDOVNICE IZ ITALIJE