Ponedjeljak, 27. ožujka 2023.
spot_img
Naslovnica MLADI

MLADI


MOJ BOG

Našao sam ga i On je našao mene
onaj Bog koji me voli
Našli smo se tražeći jedan drugog
i našao sam ga u sebi
jer živi u meni i za me
i ja se u njemu radujem
Od iskona bili smo skupa
i do konca bit će mi pratilac
moj Bog.

(Josip Pupačić)


 

Svatko od nas u svom životu na različite načine i u različitom stupnju posjeduje iskustvo Boga i Božje blizine u svom životu. Netko od nas traži više i dublje, a netko ostaje na površini i ne usudi se uroniti u dubine. U razgovoru s učenicima srednje Tehničke škole Kutina došli smo do nekih promišljanja o tome tko je Bog za njih i kako ga oni doživljavaju.

Za mene je Bog sveopće dobro, nešto neshvatljivo, nešto što ti daje dodatnu snagu da nastaviš dalje. On je netko tko te stalno podupire u tvojim odlukama ili te odgovara od pogrešnih odluka. Zapravo Boga se ne može objasniti. U njega se naprosto vjeruje ili ne vjeruje. Mislim da bi svi ljudi trebali vjerovati u Boga jer on nam može pomoći.
Dejan, 3. r.

Bog je za mene najbolji prijatelj, prijatelj koji je spreman pomoći u bilo kojem trenutku. Molim se Bogu. Idem u crkvu te tako stvaram bolji odnos s Bogom i dobivam više snage za život. Kad se molim za sebe i svoju obitelj, osjećam sigurnost i znam da ih netko čuva od zla i da će i oni biti sigurni kao ja.
Domagoj, 3.r.

Bog je za mene nešto iznad svih i iznad svega. Kad mi je teško i kad sam sam, kad se nemam kome obratiti obratim se njemu i zahvalim mu na svemu što je učinio za mene. On mi daje snagu i neku pozitivnu energiju za sve što prolazim. On postoji i ja vjerujem u njega.
Matteo, 3. r.

Za mene je Bog moja utjeha, moj oslonac. Netko kome se mogu obratiti molitvom kad god poželim. On je za mene netko koga ne vidim, a znam da je uvijek tu i to me čini sretnim.
David, 3. r.

Bog je za mene nada u život. On je osoba koja je uvijek uz mene. Netko tko me tješi kada plačem i kad sam tužna ili u nevolji. Vjera kao i Bog mi znače sve u životu. Zahvalna sam roditeljima što su me odgojili tako da vjerujem u Boga jer upravo ta vjera me drži na životu.
Andrea

Bog je za mene kao otac koji voli svu djecu. On se utjelovio i stvorio je sve na svijetu. Vjerujem u njega i znam da će svim ljudima oprostiti grijehe. Mislim da nas uvijek gleda i ponekad nam se smije.
Vedran, 3. r.

Bog je za mene osoba s kojom ponekad pričam, molim za pomoć i onaj kojemu mogu vjerovati. Iako ne znam postoji li, ipak vjerujem u njega. Kada pišem testove, kada odgovaram, kada mi se nešto loše desi, uvijek mi je potrebna ta pomoć od Boga i uvijek mi pomogne. Teško mi je reći da vjerujem u njega, a još puno teže da ne vjerujem.
Tomislav, 3. r.

Za mene je Bog kao kralj. Boga smatram kao uzdignutu ličnost koja prati nas male ljude na zemlji.
Leo, 3. r.


DANI OTVORENIH VRATA U SAMOSTANU KLANJATELJICA

Podsused, 27.2.-1.3.2015.

ISKUSTVA I DOJMOVI SUDIONICA

Svidjela mi se ljepota zajedništva i zajednička molitva.
Ivana Milićević

Kroz ovo vrijeme provedeno u samostanu ponovno sam uspjela zaviriti u svoju nutrinu koju zbog mnogo buke u svome životu nisam uspijevala. Posebno me se dojmilo zajedništvo sestara koje su nas prihvatile kao da smo “njihove”. Toliko tišine u trenutcima molitve, a i velike količine radosti izvan kapelice u meni su probudile predivan blans molitve i radosti. Zahvalna Bogu, koji me je ovdje poslao, vraćam se osnaženo i hrabro u vlastitu stvarnost do idućeg susreta sa sestrama. Hvala im na njihovoj otvorenosti i ljubavi kojom su bdjele nad nama kao majke i još k tome dobro su nas hranile.
Ivona Letica

Ova tri dana doživjela sam u jako pozitivno smislu. Bila mi je tako potrebna ta tišina, mir i duhovna sabranost, jer sam se osjećala tako umorno i opterećeno od te svjetovne buke. Bilo mi je lijepo i ugodno u ovom zajedništvu, osjećala sam se prihvaćeno i uklopljeno, jer iako sve različitie kao da smo na taj način činile cjelinu duhovne punine. Moji doživljaji, iskustvo i sve što je sačinjavalo ovaj susret bilo je puno poticaja i bogatstva za moju dušu. Sada kada sam napunila svoje baterije i snagu, mislim da ću biti spremnija nositi još jedno malo svjetlo svjedočanstva u svijet.
Lucia Vuica

Bilo je prelijepo, spontano, nenametljivo, a opet bogato sadržajem. Drago mi je što to nije bila klasična duhovna obnova ili predavanje nego vrijeme koje smo mogli provesti sa sestrama. Bilo je molitveno ozračje, moglo se doživjeti zajedništvo i ozračje prihvaćenosti. Posebno pohvala za to što smo mi same sudjelovale u izvedbi poput pripremanja za ručak, pranja suđa i sl. Iako nije bila klasična duhovna obnova, ja sam se baš duhovno obnovila i ovo vrijeme doživjela kao svoju “malu goru preobraženja”. Kao prijedlog možda više vremena posvetiti zajedničkom razgovoru o duhovnom pozivu.
s. Lucija Bijelić

Ova tri dana koja sam provela kod vas drage sestre bila su jako lijepa. Nema što da bi rekla da mi je posebno zasmetalo. Kod vas je sve na svom mjestu. Ono što mi smeta, nalazi se u meni. Hvala vam na svemu, Bog vas blagoslovio.
Manuela Hromin

Kroz ovih par dana, tijekom susreta, najviše mi se svidjelo zajedništvo, jednodušna ljubav prema Kristu i tišina koja je omogućavala susret s Kristom u sabranosti. Svidjela mi se otvorenost i radost, kako sestara, tako i drugih djevojaka. Sve je bilo divno u svojoj jednostavnosti. Nadam se da ću još neki put doći i sudjelovati na sličnom susretu. Drago mi je što sam upoznala nove osobe te nešto naučila iz razgovora s njima. Divno je što postojite.
Matea Bošnjak

Gospodine pomozi mi da i onda kada osjećam mlakost, suhoću, rastresenost i kada te ne osjećam u svojoj blizini, da i tada ostanem čvrsta u vjeri i ljubavi, znajući da se vjera ne temelji na osjećajima, već na ustrajnosti, borbi i ustajanju poslije svakoga pada. Pomozi mi da živim svoju vjeru i onda kada ne osjećam slatkoću njenih plodova, već samo križ prazne i bolne svakodnevnice. Pomozi mi da shvatim tišinu korizmene pustinje nakon koje dolazi svjetlo Tvojeg uskrsnuća!
Molitva Lucie Vuica