Prve sestre Klanjateljice Krvi Kristove dolaze u Banja Luku iz Austrije (Feldkirch) 7.10.1879. na poziv trapističkog priora P. Franza Pfannera u kupljeni turski čardak koji je postao prvi samostan i bio je posvećen sv. Josipu u Nazaretu. Kasnije je ostao samo naziv Nazaret.

Ubrzo nakon dolaska sestre osnivaju nove zajednice, najprije u okolici Banja Luke, a zatim i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Od 1927., na pozive mnogih župnika i radi potreba rada s djecom, otvaraju i prve zajednice u Hrvatskoj. Kako je glavni apostolat sestara bio rad s predškolskom i školskom djecom, radi potreba stjecanje stručne izobrazbe, sestre dolaze u Zagreb i osnivaju prvu zajednicu 1933.

Do Drugog svjetskog rata broj zajednica se povećavao u skladu s brojem sestara. Nakon toga u izmijenjenim uvjetima i suočene s oduzimanjem imovine – vlastitih škola i kuća – život i poslanje sestre nastavljaju unutar vlastitih samostana i usmjeruju se prema župama u kojima osnivaju nove zajednice.

Danas je broj samostana i zajednica dinamičan jer ovisi o potrebama vremena i apostolskih djela koje sestre nastoje na temelju svoje karizme utjeloviti među narodom. Sestre danas žive i rade u 35 zajednica i nekoliko prisutnosti (mjesta u kojima boravi jedna sestra iz naše Regije) koje su većinom smještene u sestarskim samostanima, dok je manji dio unutar župno-pastoralnih objekata i drugih crkvenih i državnih ustanova.

Zajednice Regije Zagreb prisutne su na području triju država: u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Australiji.

NAJNOVIJE VIJESTI