TRIBINA O TEMI „OBRAMBENI MEHANIZMI LIČNOSTI“

1459

U četvrtak poslijepodne, 26. listopada 2017., s. Ankica Klepić održala je tribinu o temi „Obrambeni mehanizmi ličnosti“ u okviru projekta Duhovno–psihološka prevencija stresa za 35 sudionika koji su se okupili u dvorani Tribine grada Zagreba, Kaptol 27.

Nakon tribine uslijedila je radionica koja je bila vrlo dinamična  i kreativna.

Nekoliko misli izdvojenih iz prezentacije:

  • Naša psihološka struktura ima potrebu za mehanizmima obrane. Najčešće, to su bolni, neugodni osjećaji o samima sebi i strahovima vezanim za naše preživljavanje, sigurnost i dobrobit.
  • Ako se radi o strahu ili zavisti kao obrana će se pojaviti ljutnja, omalovažavanje, potreba za traženjem mana u drugoj osobi.
  • Ti su osjećaji vezani za nezdrava uvjerenja koja ta osoba nosi dugo u sebi potisnute… Svrha im je sakriti ili ublažiti konflikt ili stres koji može izazvati anksioznost.
  • Projekcija – osobe vlastite osobine pripisuju tj. vide u drugima… Ne želimo sebi priznati da ih imamo jer su socijalno i moralno neprihvatljive… (npr. ljubomora, škrtost, napadi).
  • Kako razumjeti ograničenja drugih? Stalno čuješ ljude koji te očito ne prihvaćaju… Oni ne govore o tebi, govore o svojim vlastitim ograničenjima, pokazuju svoje siromaštvo u odnosu prema tvojim potrebama i željama, a ti se osjećaš odbačenim…
  • Ovdje je važno: vrati se svojoj kući i otkrij svoju istinsku vrijednost…! (usp. H. Nouwen)

A. K. / Zagreb, 27. 10. 2017.

Prethodni članakIZABRANO NOVO VODSTVO HRVATSKOGA DRUŠTVA CRKVENIH GLAZBENIKA
Sljedeći članakNACIONALNI SUSRET SURADNIKA U PASTORALU ROMA