ODRŽANA „ZLATNA HARFA“ 2017. U BANJOJ LUCI

1534

Ovogodišnji susret dječjih zborova iz župa Banjolučke biskupije održan je u subotu, 13. svibnja 2017. godine u župnoj i samostanskoj crkvi sv. Ante Padovanskoga na Petrićevcu u Banjoj Luci.  Premda u nešto manjem broju ove godine, oko 180 djece iz šest župa radosno je pjesmom slavilo Gospodina potaknuti geslom ovogodišnjeg susreta Kličite Bogu glasom radosnim.

Sudionici su se okupili u 10 sati te se zajedno pripremili za slavlje svete mise. Pjesme koje su tijekom godine vježbali za misno slavlje na ovom susretu, još su jednom zajednički probali pod vodstvom s. Blanke Jeličić i instrumentalnu pratnju s. Damjane Kovačević, kako bi tijekom mise bili jedinstveni.

Susret je započeo u 10.30 sati misnim slavljem koje je predslavio mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki uz suslavlje župnika župe domaćina i ujedno gvardijana franjevačkog samostana na Petrićevcu fra Duje Ljevara i vlč. Marka Crnjka, župnika iz Glamoča koji redovito doprati svoje mlade pjevače na ovakve susrete. Na početku misnoga slavlja nazočne je pozdravio župnik domaćin fra Dujo Ljevar vidno ganut videći ovoliko djece u lijepoj novoizgrađenoj crkvi na Petrićevcu, jer ih toliko ovdje već odavno nije bilo. Podsjetio je da je Zlatna harfa na Petrićevcu održana prije 27 godina, 1990. godine, ali u onoj prethodnoj crkvi koja je tijekom nedavnog rata potpuno uništena. Zbog ratnih stradanja od 1992. do 2002. godine Zlatna harfa u Banjolučkoj biskupiji nije održavana. Od 2002. g. se redovito održava svake godine u jednoj od župa biskupije.

U propovijedi se Biskup Komarica obratio djeci prigodnim riječima prisjećajući se svoga djetinjstva kada je kao dječak rado dolazio upravo ovdje u svoju župnu crkvu i pjevao na misama. Podsjetio ih je da je danas blagdan Gospe Fatimske i da će papa Franjo u Fatimi proglasiti svetima dvoje djece, fatimskih vidjelaca.

Bilo je zaista lijepo čuti skladno pjevanje svih sudionika tijekom misnoga slavlja. Posebno su lijepo mlade solistice pjevale otpjevni psalam, aleluja i pričesnu pjesmu.

Nakon misnoga slavlja slijedio je drugi dio susreta – pojedinačni nastup svakog zbora. Pjevali su po jednu pjesmu iz liturgijske pjesmarice Pjevajte Gospodu pjesmu novu, a druga je bila na ovogodišnju temu Zlatne harfe.

Nastupili su zborovi iz župa: Prnjavor – voditeljica Renata Boras;  Ljubunčić – voditeljica s. Henrika Miškić; Glamoč – voditeljica s. Simplicija Šimić; Čuklić – voditeljica s. Nevena Cvitanović; Jajce – voditeljica s. Dubravka Dropulja i Livno – voditeljica s. Blanka Jeličić.

Na kraju je biskup Komarica zborovima predao priznanja za nastup i zahvalio voditeljima i pjevačima za trud koji ulažu u njegovanju liturgijskog pjevanja u svojim župama.

Slijedila je zatim okrjepa i druženje sudionika na lijepom prostoru oko župne crkve i samostana na Petrićevcu.

S. Damjana Kovačević

Prethodni članakNAGRADA SESTRI ANCILLI VUKOJA
Sljedeći članakODRŽANA „ZLATNA HARFA“ 2017. U BANJOJ LUCI