KRIŽNI PUT U ROMSKOM NASELJU

2100

Prva pobožnost Križnog puta ulicama romskog naselja župe Orehovica u Čakovečkom  dekanatu, a Varaždinskoj biskupiji, održana je u popodnevnim satima druge korizmene nedjelje 12. ožujka o.g., u organizaciji domaćeg župnika vlč. Damira Slameka, ujedno i predsjednika Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije.

Pobožnost Križnog puta predvodio je varaždinski biskup i predsjednik Odbora za pastoral Roma Hrvatske biskupske konferencije mons. Josip Mrzljak, uz sudjelovanje mnoštva vjernika iz romskog naselja i drugih mjesta domaće župe, a kojih je bilo oko pet stotina.

Svojim osobnim sudjelovanjem podršku organizaciji Križnog puta iskazali su s. Karolina Miljak, tajnica Odbora za pastoral Roma HBK  i domaći predstavnici lokalne zajednice iz Općine Orehovica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec, te mladi Romi iz romskog naselja na području župe Petrijanec.

Hodajući pobožno od postaje do postaje, kroz glavne ulice romskog naselja Orehovica, sudionici Križnog puta na jedinstven su način razmatrali otajstva Isusove muke i smrti. Svi sudionici bili su ujedinjeni u zajedničkim molitvama Očenaša i otajstava krunice te uz melodije korizmenih napjeva koje su predvodili članovi crkvenog zbora iz župe Orehovica. Popratne molitve postaja Križnog puta predvodili su vjeroučenici iz OŠ Orehovica koji su ujedno u procesiji nosili drvo križa.

U križnom putu je sudjelovao i Antonio Bogdan  iz župe Orehovica i prvi Rom sjemeništarac  koji je ove školske godine došao u Dječačko Nadbiskupsko sjemenište na Šalatu – Zagreb.

Na kraju pobožnosti Križnog puta biskup je pozvao djecu, koja su bila najbrojnija, da u svjetlu Križnog puta jedni drugima pomažu, da se jedni za druge brinu te da svi skupa budu Šimuni Cirenci koji pomažu drugima u nošenju životnog križa. Nakon završne molitve svi su sudionici bili pozvani na okrjepu u staru sportsku dvoranu OŠ Orehovica. Župljanke iz Orehovice pripremile su kolače za sve sudionike, a biskup je svu djecu počastio bombonima i udijelio im svoj pastirski blagoslov. Radosno druženje svih sudionika popraćeno je i prigodnim fotografiranjem uz jasnu želju da se ovakav susret u zajedništvu, molitvi i pjesmi organizira i u narednim godinama.

prof. Kristina Čačić,
tajnica Povjerenstva za pastoral Roma
Varaždinske biskupije

Prethodni članakS. LUCIJA BIJELIĆ PROMOVIRANA U MAGISTRU PSIHOLOGIJE
Sljedeći članakS. LJILJA MUZIĆ U OSNOVNOJ ŠKOLI U ĐULOVCU