S. BERISLAVA JE OSTAVILA PRIMJER EVANĐEOSKE JEDNOSTAVNOSTI

1722

U prisutnosti sestara koje su molile krunicu Krvi Kristove i litanije, a zatim molitvu Gospi od brze pomoći, sestra BERISLAVA BALTIĆ blago je u Gospodinu preminula 7. siječnja 2017. u kasnim večernjim satima u Ivanečkom Vrhovcu. Svidjelo se Gospodinu pozvati je uoči njezina 92. rođendana.

S. Berislava, Anđa Baltić, rođena je 8. siječnja 1925. u Podbrežju – Zenica (Bosna i Hercegovina), u obitelji Nikole i Ane rođ. Popović. Krštena je sljedećeg dana u župnoj crkvi svetog Ilije proroka u Zenici.

U Družbu je ušla 21. studenoga 1941., a prve redovničke zavjete položila 15. kolovoza 1943. Bile su to ratne i poratne godine, pune neizvjesnosti, u kojima su mlade sestre svake godine obnavljale privremene zavjete i čekale povoljnije znakove vremena te dopuštenje za polaganje doživotnih zavjeta. S. Berislava, zajedno sa sestrama koje su više godina čekale odobrenje, 15. kolovoza 1954. polaže doživotne zavjete. U Nazaretu (Banja Luka) je završila Žensku građansku školu trgovačkog smjera.

Godine 1949. iz samostana Nazaret dolazi u rodnu Zenicu gdje se zaposlila kao knjigovođa kod jednog muslimana koji se bavio trgovinom. Međutim, uskoro se pojavila jedna druga potreba: u to vrijeme bilo je preko 70 franjevaca u zatvoru tako da su franjevci zamolili s. Berislavu da napusti posao i s još jednom sestrom franjevkom dođe u franjevački samostan živjeti i kuhati za zatvorenike i djeluje kod njih u župi sv. Ilije.

Tijekom 74 godine redovničkog života služila je svojoj zajednici kao mjesna poglavarica, provincijalna tajnica i ekonoma, a dugi niz godina se brinula kako osigurati hranu i druge potrepštine za mnogobrojnu zajednicu u Bosanskom Aleksandrovcu gdje su bile smještene starije sestre i mlade članice u formaciji. Djelovala je u: Banja Luci (stari i Novi Nazaret, Biskupija, Marija Pomoćnica), Zenici, Bosanskom Aleksandrovcu, Kutini, Hrnetiću, Ljubiji, Bosanskoj Gradiški. Od 2014. počinju slabiti njezine fizičke snage i sve je očitija nemoć i napredak bolesti, a u siječnju 2016. premještena je iz Banja Luke u Ivanec gdje joj sestre pružaju potrebnu skrb.

S. Berislava je malo je govorila, a puno radila. Bila je pažljiva i uslužna prema svakoj sestri, uvijek raspoložena dobronamjerna i jako diskretna. Za sve je bila zahvalna, malih potreba i skromna. Požrtvovna i samozatajna, uviđala je potrebe drugih, više nego svoje vlastite. U susretu s njom svi su doživljavali mir i blagost što je proizlazilo iz njezine pobožnosti i molitve.

Sprovodne obrede 10. siječnja u 11:00 sati predvodio je vlč. Zoran Gložinić, župnik u Ivancu. Ispratilo ju je 40-tak sestara Klanjateljica, trojica nećaka i pranećakinja te vjernici iz Ivanca. Pokopana je u grobnici zajednice Klanjateljica Krvi Kristove na groblju u Ivancu. Sv. misu zadušnicu u samostanskoj kapelici u Ivanečkom Vrhovcu predvodio je župnik Gložinić uz koncelebraciju don Antuna Palića.

Draga s. Berislava, životom si nam pokazala što znači imati pouzdanje u Božju providnost, živjeti jednostavno i dijeliti dobra u zajednici, a potrebe siromaha držati svojim vlastitima. Hvala ti za tvoju evanđeosku jednostavnost i što si bez riječi znala pokazati da biti siromašan znači biti sluga svima (usp. VŽ 15-18). Živi u radosti sa svojim Zaručnikom kojemu si posvetila život. U zajedništvu sa svetom Marijom De Mattias i brojnim Klanjateljicama koje se vječno klanjaju božanskom Janjetu, moli za nas!

Klanjateljice Krvi Kristove,
Regija Zagreb

V.A. / Zagreb, 10. 1. 2017.

Prethodni članakPREMINULA S. BERISLAVA BALTIĆ
Sljedeći članakTRIBINA O KOMUNIKACIJI