ADELAIDE – PROSLAVA ZLATNOG JUBILEJA

2045

U crkvi sv. Patrika, u kojoj se svake nedjelje Hrvati okupljaju na misno slavlje, Klanjateljice Krvi Kristove proslavile su 50-tu obljetnicu života i djelovanja na australskom tlu. Na prvu nedjelju došašća, 1. prosinca 2013. u 11 sati, svečanu Euharistiju predvodio je nadbiskup Adelaide mons. Philip Wilson u koncelebraciji s vlč. Josipom Grubišićem, dušobrižnikom za Hrvate u Južnoj Australiji, uz sudjelovanje 11 sestara Klanjateljica te brojnih vjernika iz Adelaide i Melbournea.

U trodnevnoj pripremi za slavlje svakoga dana u 19 sati okupljali su se vjernici i sestre u crkvici koja se nalazi uz samostan sestara Klanjateljica. Regionalna poglavarica s. Ana Marija Antolović pripremila je i vodila program trodnevnice: prvoga dana predstavila je lik Marije De Mattias i nastanak Družbe, a nakon toga kratku povijest i djelovanje sestara Regije Zagreb, drugoga dana je bilo riječi o ASC karizmi i duhovnosti Krvi Kristove, a treći dan bio je posvećen dolasku sestara u Australiju i njihovu djelovanju. S. Slavica Turčić i s. Anđela Jurinić govorile su prisutnima o svom redovničkom pozivu te prikazale prezentaciju sa slikama sestara, mjesta i apostolskog djelovanja. Vlč. Josip Grubišić predvodio je sva tri dana misno slavlje nakon programa trodnevnice uz prisutnost sestara, članova molitvene zajednice i zbora te ostalih vjernika koji su ispunili crkvicu.

U crkvi sv. Patrika, u kojoj se svake nedjelje Hrvati okupljaju na misno slavlje, Klanjateljice Krvi Kristove proslavile su 50-tu obljetnicu života i djelovanja na australskom tlu. Na prvu nedjelju došašća, 1. prosinca 2013. u 11 sati, svečanu Euharistiju predvodio je nadbiskup Adelaide mons. Philip Wilson u koncelebraciji s vlč. Josipom Grubišićem, dušobrižnikom za Hrvate u Južnoj Australiji, uz sudjelovanje 11 sestara Klanjateljica, sestara iz 6 različitih redovničkih družbi te brojnih vjernika iz Adelaide i Melbournea.

Sestre su pripremile dvojezični liturgijski vodič za nedjeljno svečano misno slavlje koje je svojim pjevanjem obogatio Zbor sv. Cecilije pod vodstvom s. Slavice Turčić.

Nadbiskup je u homiliji povezao neke događaje iz života Marije De Mattias sa svojim životom. Spomenuo je beatifikaciju koja je bila 1.10.1950, a on je rođen 2.10.1950. Između ostalog je rekao je da je naša Utemeljiteljica bila aktivna i progresivna te da je nailazila na probleme jer je bila ispred svoga vremena. Na poseban način je istaknuo njezin rad i zauzimanje za siromahe, da živi u današnjem vremenu, sigurno bi je papa Franjo posebno podržao. Istaknuo je dragocjenu prisutnost Klanjateljica u Australiji koje daju velik doprinos u radu s ljudima.

Slavlje je nastavljeno u velikoj dvorani Hrvatskog doma u kojemu se okupilo više od 300 gostiju na ručku koji su organizirale sestre sa svojim brojnim suradnicima. Osim vjernika Hrvata, u slavlju su sudjelovali i Australci s kojima sestre surađuju, posebno na području socijalnog rada i pastorala i u drugim zajedničkim inicijativama. Druženje sestara i uzvanika uljepšala je folklorna skupina mladih Lenek uz narodne pjesme i kola iz raznih dijelova Hrvatske.

Prethodni članakMOLITVA – IZBOR BOLJEG DIJELA
Sljedeći članakMOLITVENI SUSRET