SVEČANI KONCERT U PRIGODI OBILJEŽAVANJA SPOMENDANA SVETE CECILIJE – ZAŠTITNICE CRKVENE GLAZBE

2039

U župnoj crkvi svete Ane u Bjelovaru, 24. studenoga 2013., svečanim koncertom obilježen je spomendan svete Cecilije – zaštitnice crkvene glazbe.

Pod ravnanjem voditeljice župnih zborova i dirigentice, sestre Virginije Kolić, Dječji zbor, Zbor mladih te Mješoviti zbor uz nastup gostujućih glazbenih umjetnika – profesora i učenika Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara izveli su bogati glazbeni program.

Na repertoaru su se našli ugledni domaći skladatelji: Martinjak, Lešćan, Topić, Marović, Tomašić, ali i univerzalne veličine sakralne glazbe kao što su Bach, Nardelli, Haydn, Taclik, Engelhardt i ostali.

Župna crkva Svete Ane bila je pretijesna za sve zaljubljenike crkvenog pjevanja i glazbe. Svečanom koncertu nazočio je veći broj uglednih Bjelovarčana, počevši od bjelovarskog gradonačelnika, ravnatelja bjelovarskih osnovnih i srednjih škola, društvenih djelatnika, gostiju iz Zagreba i okolnih mjesta, predstavnika kulturno – umjetničkih društava, većeg broja svećenika biskupijskog dekanata, časnih sestara Klanjateljica Krvi Kristove iz Zagreba te župljana matične ali i ostalih župa sa područja Bjelovarsko-bilogorske biskupije.

Nadahnutom izvedbom, scenskim nastupom ali i pomno odabranim repertoarom, publika je imala priliku uživati i ući u područje „glazbene duhovnosti“, što se posebice osjetilo u toplom nagrađivanju dugim i spontanim pljeskom svake izvedbe.

Po završetku koncerta, uz neizostavni „bis“ i „Pelikana nježnog“ kojim smo dali posebni naglasak štovanju Krvi Kristove, uslijedile su zahvale svima zaslužnima za ovaj nezaboravni glazbeni i duhovni događaj kojim je uz obilježavanje svete Cecilije svečano završena i Godina vjere.

Skromnim druženjem izvođača i prijatelja završilo je ovo svečano slavlje Božjeg dara liturgijske glazbe i pjevanja uz želju da ovaj koncert dobije epitet tradicionalnog.

Stipe Pranjić,
član mješovitog pjevačkog zbora Župe svete Ane – Bjelovar

Prethodni članakSLAVLJE I RADOSNO ZAJEDNIŠTVO U SYDNEYU
Sljedeći članakMOLITVA – IZBOR BOLJEG DIJELA