KLANJATELJICE KRVI KRISTOVE OBILJEŽILE 150. GODIŠNJICU SMRTI SVOJE SVETE UTEMELJITELJICE

3627

Klanjateljice Krvi Kristove Regije Zagreb obilježile su u subotu, 20. kolovoza 150. godišnjicu  svete Marije De Mattias, utemeljiteljice Družbe. Hrvatske Klanjateljice odlučile su ovu proslavu održati u okviru obitelji, tako su se u samostanu u Miramarskoj okupile članice Družbe iz raznih samostana u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali i iz Australije. O ovoj prigodi, vodstvo Klanjateljica Regije Zagreb napravilo je iskorak, te je na susret pozvalo i bivše članice Družbe. Odazvalo se njih dvadesetak koje žive u raznim dijelovima Hrvatske, kao i u nekim europskim zemljama, dok su mnoge izrazile žaljenje radi nemogućnosti sudjelovanja na ovom događanju.

Pozdravljajući okupljene, regionalna poglavarica s. Ana Marija Antolović je podsjetila na početak Družbe i prvu osobu koju se pridružila Mariji De Mattias. Bila je to Anna Farotti, koja je nekoliko godina kasnije napustila zajednicu, jer je osjetila da to nije njezino mjesto. Povezujući to, s ovim susretom s. Antolović je rekla „u Božjem planu sve ima svoj smisao i često puta su neki događaji i prilike koje mi smatramo promašenima i pogrešnima važni dijelovi mozaika koje On ugrađuje u našu osobnu povijest i povijest naših zajednica. Ovdje smo danas zajedno, jer želimo slaviti i zahvaljivati Bogu za iskustvo Njegove milosrdne Ljubavi u životu svake od nas i u povijesti naše zajednice Klanjateljica Krvi Kristove. Neka ovo vrijeme koje ćemo provesti zajedno bude radosno dijeljenje naših iskustava i poticaj da u budućnosti budemo više međusobno povezane i nastojimo otkriti putove kojima Bog želi širiti slavu svoje božanske Krvi“. Također je naglasila, kako se u pripremi ovoga susreta nastojalo doći do što više podataka o onima koje su jedan dio života provele u ovoj redovničkoj zajednici. „Bilo je jako dirljivih odjeka i reakcija, kao i izraza žalosti onih koje danas nisu u mogućnosti biti među nama. Posebno nam je drago za sve koje ste uspjele uskladiti svoje obveze i odvojiti vrijeme kako bi danas ovdje bile zajedno“.

Bilo je vrlo dirljivo slušati sjećanja i bivših članica od kojih su mnoge ostale povezane s pojedinim redovnicama. Sve su one isticale zahvalu za godine provede u Družbi, za „epizodu svoga života“ bilo kao kandidatice, sestre u formaciji, ili pak kasnije u pastoralu. Jedna od njih je rekla „Tko je jednom bio ovdje nikada ne ode, ostaje zauvijek“. Svoja sjećanja izrekle su i same redovnice, rado se prisjećajući zgoda iz zajedničkog života. Veći dio prisutnih članica Družbe na razne načine je povezan s Crkvom, a ponajviše u pjevanjem župnim zborovima. Sve pak ističu, snagu koju im daje Bog, te molitvu koju upućuju i za svoju bivšu Družbu.

Posebno je bilo dirljiv susret s 92-godišnjakinjom. Ona je bila u samostanu Nazaret u Banja Luci, koji je nakon Drugog svjetskog rata oduzet Družbi, a sestre su mahom poslane svojim kućama. No, ona i danas čuva lančić i srce koje je nosila kao redovnica prije sedamdesetak godina, a sjećanja na Nazaret ne blijede, o čemu je posvjedočila i njezina kćerka.

U ovoj prigodi misu je predvodio mladomisnik Davor Lukačević, Misionar Krvi Kristove.

Stavljajući pred prisutne lik svete utemeljiteljice, rekao je „Razmišljajući o njezinu životu i njezinim zadnjim danima, nekako me ponovno oraspoložila zapalila svojim životom, primjerom, vidio samo kako je ona gorjela za Krista, da spasi duše, na ono na što nas pozivaju mnogi sveci: živjeti na slavu Božju i za spas duša. To smo danas malo zaboravili: kako posvetiti naš život potpuno Bogu bilo u kojem staležu. Ona je pozivala na ono što je sama živjela, govorila o onome što je sama doživjela, zato su je mnogi željeli slušati, jer je svoje srce imala uronjeno u srce Isusovo i Marijino. Potpuno je pripadala Bogu, i zato su je mnogi tražili da govorili, da mogu primiti nešto od onoga što je ona imala u svom srcu.

Znamo da ono što nemamo ne možemo ni dati, ako nismo ispunjeni Božjim duhom, ako ne izgaramo tom Božjom ljubavi, to ne možemo ni dati, ne možemo nikoga privući, ništa svojim životom reći.

Molimo Mariju De Mattias da ona izmoli da nas oganj ljubavi Božje ispuni, da nas oslobodi od nas samih, naših ideja, da prepustimo svoj život u ruke Božje kako bismo mogli doći pred lice Božje mirne duše. Te da nam pomogle ispuniti svoj poziv, valja to ispuniti u ljubavi i iskreno“.

Nakon popričesne molitve, sestre su predvođene regionalnom poglavaricom s. Ana Marijom Antolović obnovile redovničke zavjete, a potom su svi otpjevali „Tebe Boga hvalimo“. Po završetku mise bila je prigoda primiti i mladomisnički blagoslov.

Susret se nastavio oko zajedničkog stola, te u razmjeni sjećanja pojedinih generacija koje su rado zabilježile ovaj trenutak i fotografijom.

U završnom dijelu susreta iznoseći mišljenja, sve prisutne redovnice i njihove bivše članice poželjele su da ovakvih susreta bude više. Bivše pak članice su izrazile želju i za duhovnim sadržajima, poput duhovnih vježbi.

Marija Belošević
Zagreb, 21. 8. 2016.
Izvor: IKA Zagreb

Prethodni članakSLAVLJE DOŽIVOTNIH REDOVNIČKIH ZAVJETA I JUBILEJA
Sljedeći članakSLAVLJE KLANJATELJICA U AUSTRALIJI