PROSLAVA SVETKOVINE PREDRAGOCJENE KRVI KRISTOVE

2364

SLAVLJE POD “JUŽNIM KRIŽEM”

Sestre Klanjateljice Krvi Kristove koje žive i djeluju u Sydney-u, zajedno s članovima Zajednice Krvi Kristove iz Sydneya i Hurstvillea, proslavile su svoju naslovu svetkovinu u Hrvatskom katoličkom centru sv. Nikola Tavelić.

Prigodni program prije sv. Mise, uz meditaciju i simbolični prinos sedam kaleža – simbol sedam prolijevanja krvi Kristove, izvele su i molile članice Zajednice Krvi Kristove. Misno slavlje predslavio je kapelan Centra fra Petar Horvat koji se u homiliji osvrnuo na važnost življenja duhovnosti Krvi Kristove danas, a koja u sebi ima četiri obilježja: savez, križ, kalež i pomirenje.

Ispunjeni snagom zajedništva po riječi i blagovanju Tijela i Krvi Kristove, slavlje se nastavilo u prostorijama Hrvatskog katoličkog centra.

s. Matija Pavić
Sydney, 1. 7. 2016.


ZAGREB – REGIONALNA KUĆA

U kapelici Krvi Kristove u regionalnoj kući Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu, Tuškanac 56, svečano je proslavljena naslovna svetkovina Predragocjene Krvi Kristove.

Euharistijsko slavlje u 18 sati predslavio je mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, uz suslavlje vlč. dr. Denisa Barića i p. Davora Lukačevića, Misionara Krvi Kristove. Uz brojne sestre Klanjateljice Krvi Kristove iz Zagreba i njihove pripravnice, radosnom slavlju pridružile su se sestre iz nekoliko drugih redovničkih zajednica, pripravnici zajednice Misionara Krvi Kristove, članovi Zajednice Krvi Kristove i drugi vjernici laici iz Zagreba, štovatelji Krvi Kristove i prijatelji sestara.

Mons. Šaško je na početku misnoga slavlja izrazio radost što može biti sa sestrama u  euharistijskome slavlju otajstva Predragocjene Krvi Kristove, uputio im čestitke te dodao: „Braćo i sestre, u Svetoj godini milosrđa ova nam svetkovina snažno progovara o najvećemu očitovanju Božje ljubavi, o žrtvi na Križu, kojom je Krist sebe predao u smrt, da bi nama darovao lice ljubavi. Upravo u trenutku u kojemu se činilo da je čovjek najviše nagrđen, da je prepušten ružnoći zemlje, iz njegove patnje i krvavoga tijela izronila je neizreciva ljepota neba.“

Predslavitelj je u homiliji, između ostalog, istaknuo oduševljenje i predanost koju je otkrio u pismima svete Marije De Mattias, utemeljiteljice Družbe Klanjateljica Krvi Kristove: „Raspeti je Krist duboko utjecao na u prvu intuiciju vjere svete Marije, u veoma ranoj dobi, nježnom i ujedno snažnom ljubavlju, do mjere da je mogla viknuti svijetu istinu svoga bića: da je spremna dati i život za spas duša, ispovijedajući svome duhovniku nutarnje raspoloženje, o kojemu piše: „… osjetila sam kao da mi otkazuje srce i molila sam Ga govoreći mu da sam se zaljubila u Njega i željela sam da uvijek bude sa mnom“ (Pisma I, 13, 15) Upravo je spremnost na darivanje i neizreciva čežnja za Kristovom blizinom obilježila sav njezin život.“

Homiliju je mons. Šaško zaključio riječima: „Drage sestre, ostanite radosne klanjateljice Božjega dara, da ne potonemo u umišljenosti i oholosti; ostanite svjedokinje ljepote križa, da ne posustanemo pod poteškoćama; ostanite navjestiteljice nade, da bismo imali dovoljno svjetla za obzor radosti.“

Svečano liturgijsko slavlje obogaćeno je pjevanjem popijevki u čast Krvi Kristovoj uz orguljsku pratnju s. M. Anite Ferketin.

Pri završetku misnoga slavlja, regionalna poglavarica s. Ana Marija Antolović zahvalila je mons. Šašku što je prihvatio biti predsjedateljem svečane Euharistije prigodom slavlja naše naslovne svetkovine ohrabrujući nas svojom pastirskom prisutnošću i bogatstvom riječi. Zahvalila je i svima ostalima na prisutnosti i molitvi te pozvala na radosno zajedništvo nakon Euharistije.

s. Vesna Abramović
Zagreb, 2. 7. 2016.


IVANEČKI VRHOVEC

U petak, 1. srpnja 2016., zajedno sa članovima Zajednice Krvi Kristove i ostalim vjernicima proslavile smo svetkovinu Predragocjene Krvi Kristove. Za ovo slavlje pripremali smo se devetnicom u kojoj smo vapili i molili snagu Krvi Kristove zazivajući je na sve naše osobne potrebe i potrebe našega vremena.

Na samu Svetkovinu, svečano misno slavlje u 18.00 sati predslavio je don Antun Palić uz koncelebraciju vlč. Antuna Goreka.

Predslavitelj se u svojoj homiliji, između ostaloga,  poslužio i riječima bl. Alojzija Stepinca koje je blaženik osobno izgovorio na blagdan Presvete Krvi davne 1958. godine: Kako duboka zahvalnost i ljubav mora da prožme srce naše kad se sjetimo, zašto je Isus prolio svoju Presvetu Krv, za koga ju je prolio i koliko je prolio! Veće ljubavi nije nikada pokazao nijedan čovjek na zemlji nego što ju je Isus Krist prolijevanjem svoje dragocjene Krvi… Ljubav i zahvalnost prema Kristu Gospodinu mora pojačati u našemu srcu misao, kad se sjetimo, za koga je On prolio tu svoju Presvetu Krv. Prolio ju je za sve ljude!

Svečanosti slavlja uvelike je doprinio i zbor s. Adeline Kovačević uz prisutnost  zboraša iz Ivanca i Prigorca.

Nakon svete mise upriličeno je  zajedničko druženje uz pjesmu i agape.

s. Marija Bilanović
Ivanečki Vrhovec, 2. 7. 2016.


NOVA GRADIŠKA

Svetkovina Predragocjene Krvi Kristove proslavljena je u župi Kraljice svete Krunice – Nova Gradiška gdje su se sestrama Klanjateljicama Krvi Kristove pridružili članovi Zajednice Krvi Kristove iz Nove Gradiške i Starog Petrovog Sela te drugi vjernici.

U trodnevnoj pripravi, uz molitvu Krunice Krvi Kristove, slavljena je sv. Misa koju je predvodio župnik vlč. Ivan Štivičić.

Na samu svetkovinu, Misu je također predvodio župnik uz koncelebraciju dvojice svećenika, iz Cernika i Požege. Za vrijeme propovijedi posebno je istaknuo štovanje Krvi Kristove koja je snaga na našem životnom putu.

Nakon svete Mise upriličeno je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, a zatim je slijedilo druženje uz kolače i piće.

Uz ovo slavlje Zajednica je obogaćena s dvanaest novih članova.

Nova Gradiška, 2. 7. 2016.
s. Snježana Pavlović


SLAVLJE POD “JUŽNIM KRIŽEM”

 

ZAGREB – REGIONALNA KUĆA

 

IVANEČKI VRHOVEC

 

NOVA GRADIŠKA

Prethodni članakPROSLAVA SVETKOVINE PREDRAGOCJENE KRVI KRISTOVE
Sljedeći članakNA IZVORIMA NAŠE DRUŽBE