SUSRET VODITELJA ZAJEDNICA KRVI KRISTOVE

1744

U subotu, 16. studenoga 2013., održan je u samostanu sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu, Miramarska 100, cjelodnevni susret voditelja i voditeljica Zajednica Krvi Kristove iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na početku susreta, okupljene sudionike, njih 24, pozdravila je s. Mara Matijević, predsjednica Povjerenstva za Zajednice Krvi Kristove i ASC pridružene.

U prvom dijelu susreta izlaganje na temu Pomoć je naša u Imenu Gospodina – IME ISUS održala je gđa Elizabeta Babić iz Zagreba, ASC pridružena i članica Povjerenstva za Zajednice Krvi Kristove i ASC pridružene.

Ukratko je upoznala sudionice i sudionike s poviješću štovanja Imena Isusova. Nakon prvih kršćanskih vremena, najveći štovatelji i promicatelji Imena Isusova bili su sv. Franjo Asiški, kasnije sv. Bernardin Sijenski, sv. Ivan Kapistran, sv. Franjo Saleški i sv. Ignacije Lojolski koji je svoju družbu stavio pod zaštitu Imena Isusova.

U drugom dijelu izlaganja stavlja naglasak na značenje imena Isusova i naših imena koje smo dobili na krštenju.

U času Isusova navještenja, anđeo Gabriel navješćuje Mariji da će djetetu koje će roditi biti ime Isus, što znači Bog spasava, Ime koje istodobno izražava njegov identitet i poslanje.

»Budući da samo Bog može spašavati i opraštati grijehe, on će u Isusu, svom ljubljenom Sinu, ‘spasiti narod svoj od grijeha njegovih’ (usp. Mt 1,21). Tako, u Isusu Bog obnavlja cijelu povijest spasenja u korist ljudi.« Ime Isusovo znači da je samo Ime Božje prisutno u osobi njegova Sina utjelovljenoga za otkupljenje od grijeha, jer »nema ni u kome drugom imenu spasenja pod nebom dana ljudima po kojem se možemo spasiti« (usp. Dj 12).

Slijedilo je vrijeme osobnog promišljanja kako se sav kršćanski život odvija oko Isusova Imena. Sudionici su iznosili iskustva svoje vjere u moć i snagu Imena Isusova i na taj način se uzajamno hrabrili i obogaćivali kako bi mogli kao kršćani djelovati u Isusovo Ime.

Točno u podne svi su se sudionici okupili na Euharistijskom slavlju, koje je u kapelici samostana predslavio don Ivan Matijević, salezijanac.

U poslijepodnevnom radu voditelji Zajednica Krvi Kristove upoznali su jedni druge s konkretnim životom i zauzetošću za „dragog bližnjega“ u mjestima gdje djeluju. Razgovaralo se o planovima i smjernicama te konkretnoj pomoći potrebnima, kao što je školovanje djece u Tanzaniji, za koje članovi Zajednica Krvi Kristove već godinama daju svoj novčani doprinos.

Susret je završen klanjanjem Presvetom Oltarskom sakramentu u samostanskoj kapelici, kojeg je animirala s. Davida Dizdar.

Prethodni članakODRŽAN HUMANITARNI KONCERT “MOJA ARENA – PUT U ŽIVOT”
Sljedeći članak16. SMOTRA CRKVENIH ZBOROVA DJECE I MLADIH U KELKHEIMU