„ZLATNA HARFA“ U BANJOLUČKOJ KATEDRALI

1648

U banjolučkoj katedrali održan je u subotu, 21. svibnja 2016 ovogodišnji susret župnih dječijih zborova „Zlatna harfa“. Sudjelovali su zborovi iz sedam župa: Livno, Ćuklić, Ljubunčić, Jajce, Glamoč, Prnjavor i Banja Luka s 234 mlada pjevača – od predškolskog uzrasta do srednje škole.

Ovogodišnja tema za misno slavlje i nastupe svakog od zborova nakon mise bila je tema Jubilejske godine Božjeg milosrđa.

Sve zborove, osim iz župe Prnjavor, ,vode redovnice družbi: Klanjateljice Krvi Kristove, Školske sestre franjevke i Služavke Malog Isusa. Uz zborovođe, zborove su dopratili i njihovi župnici iz Prnjavora i Glamoča, te župni vikar iz Livna.

Svetu misu predvodio je biskup banjolučki Franjo Komarica, uz koncelebraciju četvorice svećenika. Biskup je na početku izrazio svoju „veliku radost i zahvalnost Bogu i svima sudionicima kao i svima koji su pomogli da se zborovi spreme i dođu u Jubilejskoj godini u svoju katedralu“.

Svježi, raspjevani dječji glasovi, ujedinjeni u jedan veliki zbor pjevali su dobro naučene odgovarajuće liturgijske pjevane dijelove mise: „ordinarij“ mise na latinskom, a „proprij“ na hrvatskom jeziku. Članovi pjevačkih zborova su sudjelovali u Službi Riječi te u molitvi vjernika. Cjelokupnim zborom je dirigirala katedralna orguljašica i biskupijska koordinatorica liturgijskog pjevanja, s. Damjana Kovačević ASC.

Nakon kraće puze, uslijedio je pojedinačni nastup zborova. Svaki zbor je imao zadaću otpjevati po jednu skladbu iz službene crkvene pjesmarice te još jednu po slobodnom  izboru.

Obe skladbe su imale za svoj sadržaj Božje milosrđe. Otpjevano je 14 različitih crkvenih skladbi. Pjevanje svake od skladbi je bilo nagrađeno gromkim pljeskom nazočnih.

Za uspomenu svaki je zbor dobio fotografiju sa svojim zborovođom i svojim biskupom,  a biskup je podijelio svakome zboru prigodnu plaketu.  Na kraju je biskup izrazio svima svoju „veliku zahvalnost, za ljubav prema Isusu, prema Crkvi, prema svojoj biskupiji i svojoj župi“. Posebno je zahvalio roditeljima djece te voditeljima zborova, na čelu sa s. Damjanom. Ohrabrio je sve da i dalje nastave „radosno služiti Bogu u njegovoj Crkvi“.

TABB

Prethodni članakSESTRI ZDRAVKI LEUTAR DODIJELJENA NAGRADA U MOSTARU
Sljedeći članakHODOČAŠĆE PUTEVIMA SVETE MARIJE DE MATTIAS