PROSLAVLJEN DAN KLANJATELJICA

2494

Klanjateljice Krvi Kristove Regije Zagreb zajedno s članovima zajednica Krvi Kristove, prijateljima i suradnicima proslavile su Dan Klanjateljica 2. travnja 2016. u Banja Luci, mjestu svojih početaka, gdje su sestre 1879. otvorile svoj prvi samostan pod imenom Nazaret!

Središnje slavlje događalo se u banjolučkoj katedrali, koja je tom prigodom bila dupkom puna jer je sa 70 Klanjateljica slavilo oko 800 hodočasnika iz Hrvatske i BiH, kojima su se pridružili i domaći vjernici. Sestre su u procesiji ušle kroz Sveta vrata katedrale, u kojoj je euharistijsko slavlje predvodio pomoćni banjolučki biskup mons. Marko Semren u koncelebraciji s 12 svećenika i 2 đakona. Nekoliko svećenika bilo je na raspolaganju za ispovijed. Posebnost Dana Klanjateljica velika je jer se događa u Godini milosrđa i 150. godišnjici smrti svete utemeljiteljice Marije De Mattias.

Biskup Semren u svojoj homiliji između ostaloga je rekao: „Kad za nekoga kažemo da je imao svoj dan time želimo istaknuti da se taj dan pokazao u najboljem svjetlu. Kad za nekoga kažemo da je imao svoju godinu ističemo da se čitavu godinu pokazivao u najboljem svjetlu. A što reći za one koje su svoje dane posvetile Gospodinu? Što nam govori 137 godina sestara u banjolučkom kraju“, upitao je Biskup te nastavio: „Banja Luka je za sestre Klanjateljice i zavičaj, a svatko od nas sa sobom nosi svoj zavičaj jer on duboko određuje čovjeka. Premda mi ljudi nismo toga često svjesni, zavičaj putuje s nama i sjećanje na njega ostaje snažno i neizbrisivo i onda kada život odvodi na druga mjesta, da pronađe druge zavičaje…  Klanjateljice nasljeduju Isusa Krista na način sv. Marije De Mattias, koja se trajno u životu i radu klanjala raspetom i uskrslom Kristu i na taj način sudjelovala u njegovu djelu otkupljenja… Ovaj Dan poziva Klanjateljice da osluhnu što im Bog govori preko njihove prošlosti, što im govori u sadašnjosti i na što ih poziva u budućnosti. On ih potiče na povratak izvorima, na temeljnu duhovnu obnovu kako bi se pripremile za nove izazove u Crkvi i svijetu. Potiče i na zahvalnost Bogu i onima koji nas vode Njemu.”

Nakon popričesne molitve biskup Semren pročitao je pozdravno pismo mjesnog ordinarija Franje Komarice, koji je bio spriječen nazočiti tom velebnom slavlju: „Zahvaljujem dobrome Bogu za svaku i svakoga od vas što se trudite u svome osobnom zvanju vjerodostojno služiti Kristovu otkupiteljskom djelu u Njegovoj Crkvi i u ime Njegove Crkve, slično kako je to u svoje vrijeme i u svome okruženju uzorno činila vaša utemeljiteljica Marija De Mattias, čiju 150. obljetnicu prelaska u vječnost sada obilježavate. Hvala vam i za vašu ljubav i molitvu prema preostalim, nakon tragičnog progona, članovima moje Biskupije”, ističe se u pismu biskupa Komarice.

Sestre su nakon mise imale prigodan program prisjećajući se svoje povijesti tekstom i recitalom protkanim dubokim porukama i prekrasnim pjevanjem. Sve se odvijalo u želji da budućnost bude što prožetija Božjom ljubavlju i milosrđem jer primljena karizma otkupiteljske ljubavi potiče upravo na to! Program je završen krasnoslovom pjesme posvećene preminulim Klanjateljicama, posebno onima čiji su grobovi izbrisani. U suglasju pjesme pristupale su oltaru tri sestre s upaljenim svijećama, simbolima žrtve svih pokojnih Klanjateljica, ali i nade u beskrajni život sa Svjetlom!

Nakon mise nastavljeno je druženje u dvorištu katedrale, a potom su sestre s hodočasnicima posjetile franjevački samostan na Petrićevcu i trapistički samostan „Marija Zvijezda“ te sestarske samostane u Bos. Aleksandrovcu (koji je preuređen za Centar za odvikavanje od ovisnosti) i Novoj Topoli (poznat po Biljnoj ljekarni „Karmela“).

Svi su se u večernjim satima vratili svojim kućama sa željom da nastave obilježavati važne povijesne dane u vjerničkom zajedništvu na značajnim mjestima!

s. Tomislava Ćavar
Zagreb, 2. travnja 2016.

Prethodni članakPROSLAVLJEN DAN KLANJATELJICA
Sljedeći članakS. ANKICA KLEPIĆ ODRŽALA TRIBINU U ZAGREBU