SUSRET VODITELJA ZAJEDNICA KRVI KRISTOVE

1958

U subotu, 10. studenoga 2012., u samostanu sestara Klanjateljica Krvi Kristove, Miramarska 100, Zagreb, održan je cjelodnevni susret voditelja Zajednica Krvi Kristove. Na susretu je sudjelovalo 25 voditelja ZKK iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na početku susreta okupljene je pozdravila s. Ana Marija Antolović, regionalna poglavarica, te predstavila Povjerenstvo za Zajednice Krvi Kristove i Suradnike Klanjateljica Krvi Kristove u novom sastavu. Predsjednica toga Povjerenstva, s. Mara Matijević, moderirala je susret.

U prvom dijelu susreta s. Matija Pavić, održala je izlaganje na temu Vjera – dioništvo u Božjem viđenju stvari, oslanjajući se na biblijski tekst o Ruti, ženi nade i vjere (Ruta1,15-19; 2,11-12). Temu je predstavila kroz tri viđenja:

– o u svjetlu stvaranja – Bog nas je stvorio na svoju sliku i gleda nas kao svoju sliku. Čovjek svojim duhovnim očima širi svoja obzorja, ljubi, gleda, živi…

– o u svjetlu otkupljenja – kao otkupljenu i posinjenu djecu. “Misterij čovjeka postaje jasan u misteriju Utjelovljene riječi” (Gaudium et spes). Bog je tako ljubio svijet…

– o u svjetlu konkretnog života – ističući da svoje konkretne situacije, osobito križeve gledamo u svjetlu i duhu vjere. Križ postaje dar, ako ga prepoznam kao priliku za promjenu.

Slijedilo je vrijeme osobnog promišljanja vlastitog iskustva i životne povijesti u svjetlu Rutina iskustva, a potom rad u malim skupinama na temelju karakteristika Rutine vjere (potpuno predanje, postojanost, hrabrost, inicijativa, rizik…). Sudionici su iznosili iskustva vlastite vjere, kušajući u njima prepoznati dioništvo u Božjem viđenju stvari.

U drugom dijelu susreta voditelji Zajednica Krvi Kristove upoznali su jedni druge s konkretnim životom i zauzetošću za dragog bližnjega u mjestima gdje djeluju. Razgovaralo se i o planovima, smjernicama, te sudjelovanju u konkretnoj pomoći potrebnima, kao što je školovanje djece u Tanzaniji, za koje članovi Zajednica Krvi Kristove već godinama daju svoj novčani doprinos.

Susret je završen klanjanjem Presvetom Oltarskom sakramentu u kapelici samostana.

Odjek sudionice susreta

Ovaj susret me potaknuo da još više gledam svoj život u zahvalnosti Stvoritelju, jer je ljudski život odraz Božje ljubavi, čija sam slika. Osjećam poziv na obnovu zanosa prema Kristu, ponovno ući u sebe, poći na zdenac i s radošću uživati u Božjoj Riječi.

Otvoreno srce je preduvjet kako bih mogla prihvaćati novosti života i biti sredstvo u Božjim rukama. Potrebno je odvažiti se, otisnuti daleko od svih doživljaja, odmaknuti od osjećaja i uroniti u Boga.

Susret voditelja Zajednica Krvi Kristove u meni je probudio želju da uvijek iznova otkrivam u svom životu put vjere koji traži ljubav i radost života u Gospodinu.

Svjetlana Vučković,
Suradnica ASC i voditeljica Zajednice Krvi Kristove u Opuzenu

Prethodni članakDUHOVNA OBNOVA U LIVNU
Sljedeći članak“RASTIMO U VJERI ZAJEDNO” – SUSRET DJECE BANJOLUČKOG DEKANATA