TRIDESETA OBLJETNICA DJELOVANJA SESTARA U SUKOŠANU

2061

Sestre Klanjateljice Krvi Kristove proslavile su u nedjelju, 23. rujna 2018., trideset godina djelovanja u Sukošanu. Tom prigodom svečano misno slavlje u župnoj crkvi Svetog Kasijana u 11 sati predvodio je mons. dr. Pavao Kero u zajedništvu sa župnikom don Domagojem Kelavom.

Uz sudjelovanje velikog broja vjernika, slavlju su nazočile sestre koje djeluju u Zadarskoj nadbiskupiji, sestre koje sada djeluju i koje su nekada djelovale u Sukošanu te članice Regionalne uprave iz Zagreba.

Ljepoti liturgije doprinijeli su članovi zbora sastavljenog od pjevača iz Sukošana i Debeljaka, predvođenih sestrom Davidom Dizdar, uz orguljsku pratnju Marte Dević.

U homiliji, spominjući se dolaska sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Sukošan, don Pavao je istaknuo važnost zahvalnosti i zahvaljivanja u našem odnosu prema Bogu i bližnjima.

Nakon pričesti uslijedio je program u kojem je dječji župni zbor izveo nekoliko skladbi, a mladi su izveli recital „Svi narodi plješćite rukama“. Citate iz pisama svete Marije De Mattias čitala je vjeroučiteljica Lucija Franić koja je ujedno vodila kroz program. S. Cecilija Milković pripremila je i prezentirala povijesni prikaz o 30 godina djelovanja zajednice u Sukošanu.

Godine 1988., župnik don Ivan Zorica pozvao je sestre na suradnju. U kronici je napisao da Župa od sestara „očekuje uspješniji rad na katehizaciji, na crkvenom pjevanju kao i na čitavom porastu duhovnog života. Neka Bog blagoslovi njihov rad“.

Sestre su ostvarivale svoje poslanje na ovim područjima života Župe svetog Kasijana i filijale Debeljak s crkvom Uznesenja Bl. Djevice Marije. U proteklih 30 godina plodne suradnje u župi se izmijenilo 5 svećenika i 13 sestara. Djelovanje sestara uključuje školski vjeronauk i župnu katehezu, vođenje župnih i dječjih zborova u Sukošanu i Debeljaku, sakristansku službu. U riječi i slici prikazane su mnoge aktivnosti u župi. Aktivna je i Zajednica Krvi Kristove koja njeguje pobožnost i duhovnost Krvi Kristove, a članovi Zajednice su uvijek spremni na aktivnu suradnju u župi.

U ime župljana tople riječi sestrama uputio  je gospodin Mile Franić ističući kako je prisutnost i djelovanje sestara bogatstvo za u župnu zajednicu te poželio da ostanu ovdje još mnoge godine.

Svoje čestitke i zahvalnost vjernici su izrazili u znaku 30 crvenih ruža koje su predali sestri Davidi Dizdar i sestri Vianeji Čolić, sestrama koje sada djeluju u župi.

Čestitke i zahvalnost izrazio je i župnik don Domagoj. S. Cecilija Milković, regionalna savjetnica, naglasila je da je slavlje jubileja u Crkvi uvijek prigoda za zahvalnost Bogu i jedni drugima za podršku na putu rasta u vjeri. Podsjetila je da nastavak djelovanja sestara u župi ovisi o molitvi i otvorenosti za duhovna zvanja iz obitelji.

Uslijedio Te Deum, a poslije misnog slavlja i prigodnog programa, radosno zajedništvo župljana i sestara nastavilo se druženjem i okrjepom na prostoru uz župnu crkvu.

V.A. & C.M. / 25. 9. 2018.

Autorica fotografija: Maja Jelenković

Prethodni članakDUHOVNA OBNOVA U KARMELU SVETOG ILIJE
Sljedeći članakTRIDESETA OBLJETNICA DJELOVANJA SESTARA U SUKOŠANU