ROMSKA ODGOJNA ZAJEDNICA NA VIRU

1419

Od 4. do 10. srpnja 2018., u organizaciji Odbora HBK za pastoral Roma, na Viru je održana škola djece Roma – Romska odgojna zajednica (ROZ).

To je specifičan oblik odgojne, vjerske i obrazovne djelatnosti koji se organizira za djecu Rome na području Hrvatske Biskupske Konferencije. Cilj je Romske odgojne zajednice: interkulturalni odgoj i obrazovanje, uz uvažavanje kulturne posebnosti Roma u pastoralnom djelovanju, u funkciji očuvanja nacionalnog identiteta Roma u Hrvatskoj.

Ovo je 24. romska odgojna zajednica koju su sa sestrom Karolinom Miljak, tajnicom Odbora za pastoral Roma HBK, idejno započeli i realizirali dr.sc. Neven Hrvatić – tadašnji asistent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, odsjek za pedagogiju, i studentice, a sada profesorice i profesori.

I ove godine, voditeljica programa škole bila je s. Karolina Miljak, a pedagoški voditelj dr.sc. Neven Hrvatić, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za pedagogiju. Program škole su realizirali profesori pedagogije, hrvatskoga i romskog jezika, povijesti, zemljopisa, psihologije, vjeronauka, razredne nastave, obiteljske medicine, a u školi je sudjelovalo 34 romske djece s područja Hrvatske biskupske konferencije, iz nad/biskupija Đakovačko-osječke, Varaždinske i Sisačke.

U ROZ-i je sudjelovalo i 12 animatora od kojih 8 animatora Roma. Djeca su također sudjelovala u radionicama po osobnom izboru: u likovnoj, liturgijskoj te radionici ručnoga rada pod vodstvom s. Milke Marković.

Djeca su posjetila kulturno-vjerske objekte i solanu u Ninu. Uz posjet Zadru, djecu je primio mons. dr. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik HBK, koji je prisutnima posvijestio brigu Crkve za pastoral romske populacije. Djeca su također posjetila katedralu i ostale kulturne i vjerske znamenitosti Zadra te Morske orgulje i Pozdrav Suncu.

Sudionici ROZ-e su dva puta s profesorima sudjelovali i animirali Misu u župi sv. Jurja u Viru gdje je djecu s puno srca prihvatio sa svojim župljanima župnik istoimene župe vlč. Tihomir Vulin. Prilikom boravka na Viru animacijom župnika Vulina, župljani Vira su djecu obdarili sladoledom i raznim drugim poslasticama.

Pri završetku boravka djece na Viru, Romsku odgojnu zajednicu je posjetio mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski i predsjednik Odbora HBK za pastoral Roma, koji je predslavio misu u župnoj crkvi.

Nakon svečane sv. Mise uslijedio je završni program u kojem su djeca predstavila svoja postignuća i radove ostvarene tijekom Romske odgojne zajednice te su pjesmom, recitacijama i prozom dočarala ozračje nekoliko dana provedenih na Viru.

Na kraju, sva su djeca dobila diplome za sudjelovanje u programu Romske odgojne zajednice,  a svima koji su omogućili održavanje dotične škole dodijeljene su zahvalnice i prigodni darovi koje su izradila sama djeca tokom ROZ-e.

s. Karolina Miljak, voditeljica programa
12. 7. 2018.

Prethodni članakSUSRET U ŽUPI SVETE ANE – BJELOVAR
Sljedeći članakROMSKA ODGOJNA ZAJEDNICA NA VIRU